patepisi.eu pateshestviq putepisi

Какво видяхме в Анталия

анталия Сигурно пътеписите за Анталия са безброй. Този, обаче незабравим курорт ме кара да го обичам все повече и повече след всяко мое посещение. За това реших да напиша поредния разказ за последното ми посещение там.

Първото нещо тази година при моята почивка в Анталия, за което не подозирах до сега е една уникална пешеходна пътека.

ЧУДЕСНАТА РАЗХОДКА

В продължение на много години пешеходна пътека в Турция означаваше древен виещ се път без никакви указателни табели, по който селяните отиват до нивите си.

Тогава Ликийският път е отворен през 1996 г. Пътеката с дължина 320 мили между Анталия и Фетие скоро е обявена за една от най-добрите дълги разходки в света. Тя се вие край невероятни крайбрежни пейзажи, минава край много древни останки от ликийския период- места, които никога не могат да бъдат достигнати с кола. Наскоро пътеката беше обновена с повече указателни табели и отбелязани разстояния. Сега е възможно и велосипедисти да я използват, макар че те я класифицират като „средна до тежка“ с много изкачвания и спускания. Най-лесна е пътеката в близост до Фетие. Избягвайте разгара на лятото, когато е жестоко горещо. По тази уникална пътека от 2010 година се провеждат  колоездачни маратони.

РАЗКОШНИЯТ ПЯСЪК

За туристите е слабо известно и пясъчното състезание.

Можете да видите творенията с дубайски размери на най-голямото в света състезание за направа за пясъчни замъци на плажа Лара в Анталия от 20 май до 20 октомври. За изграждането на пясъчните скулптури от цял свят трябват няколко дни. И все пак състезателите във фестивала „Пясъчна земя“ все още използват само пясък и вода. През 2010 темата е митология: петима скулптори откриват фестивала и се опитат да направят китайски дракон за 25 дни, като използват 1000 тона пясък, целейки се към постигане на световен рекорд. По-късно обектите включват герои от Египет, Гърция, Турция, Япония и от митологията на маите и ацтеките.

ОСТАНИ ЗЕЛЕН

Ако пък сте любители на екотуризма, то Турция предприе още една стъпка в екотуризма. Страната обяви огромни райони от бреговата линия за свободни от строителство зони. Наскоро в тих залив е разрушен хотел, построен без разрешение. Турция подписа споразумението от Киото за намаляване на емисиите на CO2 през 2009 година. През същата година Калиста Рeзорт в боровите гори в Белек до Анталия спечели наградата „Зелена звезда“ за екологично чисто настаняване на туристи. Курортът получи високи оценки за рециклиране, възобновяема енергия, разумно използване на вода, повишаване еко-съзнанието на персонала и използване на местни продукти. Има много малки алтернативи на големите курорти. Добър пример за това е Олимп Лодж в Чирали, само 12 стаи в малки бунгала.

 Напишете коментар