patepisi.eu pateshestviq putepisi

Мистиката за езерото Байкал

Lake Baikal или на български – Езерото Байкал е най-голямото и най-дълбокото езеро със сладко водна вода на планетата. Размерите му са 636км дължина и средно 50км широчина, а максималната дълбочина е 1500 метра. Смята се, че неговото датиране е от преди 25 милиона години и за такава голяма история, няма начин да не се носят различни легенди и предания. Да не говорим, че сред най-популярните са историите за извънземни по повърхността му и за мистериите, които могат да се крият в дълбините. Какво мислите вие, дали може наистина да има нещо свръх естествено в тези води?

Наистина, толкова време, няма начин да няма нещо мистично или изобщо нереално, за което да разкажем.

Можем да започнем с любимите пришълци на всички около езерото. Хора или поне наподобяващи хора обитават водите и са с размери над 3 метра, носят сиви комбинезони без никакви дишащи апарати и само стъклен шлем на главите. Какво по-добро от това описание на голяма риба подобна на човек?
Други легенди сред местните са за появяващи се кораби или малки съдове, дори замъци, но тях учените са определили като миражи заради изменението на температурите. Това има далеч по-голям смисъл от хора в скафандри под водата, макар историите за тях да са далеч повече от много други.

За да се върнем още по-назад във времето, има вярвания, че самият Исус Христо е посетил езерото Байкал, но понеже е минал само от едната страна, другата половина е останала безплодна или поне така гласи поверието.

Във езерото Байкал има три острова, като за най-големият е най-популярната легенда (заедно с тази за Христос) . Вярва се, че на този остров – Olkhon е родното място на самият Чингис Хан.

Ако обаче имате път към Байкал и искате да си оставите спомен от него, можете да направи следното – изкъпете се във ледената вода с температура от минус 5 градуса. Смята се, че тя е лековита и ще удължи живота ви. Това дава доста интересен пример към руснаците, които наистина сме виждали да скачат в ледени води чисто голи. Вие не бихте ли дръзнали да го направите?

Напишете коментар